Mr. Turist

Srijeda, 14 April 2010 08:37

Bazen u Slavinovićima

U Tuzlanskom naselju Slavinovići postoji prirodni izvor sumporne mineralne vode. Ta voda je vijekovima poznata kao veoma ljekovita i ljudi su je od davnina koristili za liječenje mnogih bolesti, uglavnom kožnih i bolesti disajnih organa.

Prije mnogo godina napravljen je bazen gdje su građani Tuzle odlazili kupali se i odmarali. U blizini bazena napravljeni su i tuševi za tuširanje nakon kupanja u bazenu. Ovu prirodnu ljekovitu vodu koristila je i mlađa i starija populacija, koji su se nakon kupanja ljekovitom vodom osjećali puno bolje i po tvrdnjama građana dosta odmorno. Prije 2-3 decenije mještani navedenog Tuzlanskog naselja vodili su brigu o bazenima, bili su to većinom momci, koji su čistili i ispuštali vodu iz bazena, otvarali ventile, vršili dezinfekciju zidova podova i samog prostora bazena.

Nažalost, nebrigom općinskih vlasti ovaj bazen koji je inače pravo prirodno blago propada i ne koristi se na pravi način. Uz neznatna sredstva koja bi trebalo uložiti u rekonstrukciju ovog prirodnog potencijala, potakao bi se razvoj turizma a samim time i ugostiteljstva u Tuzli i Tuzlanskom kantonu uz pravovremenu gradnju potrebnih ugostiteljskih objekata, apartmana, objekata za prehranu i slično.

pogledano 175 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg