Rajsko jezero Bašigovci

Bašigovačko jezero u narodu poznato još i kao "Rajsko jezero" Bašigovci.

Bašgovačko jezero bilo je do prije par godina poznato samo užoj skupini ljudi, mještanima opštine Živinice. Kako bi iskoristili ovaj prirodni resurs, mještani i Opština Živinice su započeli aktivnosti na uređenju obale kao i ostalih sadržaja koji bi mogli privući potencijalne turiste.

Plića strana jezera je obrasla trskom i rogozom a na pojedim mjestim moguće je vidjeti i grmove barske trave u vodi. Jezerska voda nema zagačivača, izuzetno je čista, čiju manju količinu čini oborinska voda tj. jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta.

U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočič, koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoču vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki.

Od samog nastanka jezera pa sve do danas u jezero su donesene razne riblje vrste, tako da u jezeru ima štuke, soma, deverike, šarana (vrlo malo), babuške, linjaka, koštre, crvenperke i druge sitne ribe. Jezero je svakodnevno posjećeno od strane ribolovca a najkrupniji poznati ulovi na jezeru su štuka 4kg, deverika 1,5 kg, som 7 kg. u ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu i brojne ljubitelje odmaranja na plaži. Cijena ulaska na jezero je simbolična, a iznosi 1KM.

Ako ne znate, šta i gdje za vikend, preporučujemo posjetite jezero Bašigovci. Jezero je nedavno uređeno, a odlikuje ga izuzetno čista voda, uređena plaža i sadržaji za sportsko-rekreativne aktivnost. Stoga ne čudi što je upravo na ovoj lokacija bila organizirana i centralna proslava 1. maja, kada je jezero i zvanično predano na čuvanje i održavanje ribolovnom društvu Mrena iz Živinica.

Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci dnevno posjeti oko 2.000 kupača, što znači da se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskog jezera u Tuzli. Lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, badminton i slično.
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg